|
www.uagi.fora.pl kobiecy punkt widzenia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karmeleiro
Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Wto 14:03, 15 Lip 2008 Temat postu: zupa-krem z kalafiora i zupa ze swiezych pomidorow. |
|
|
Obie wyprobowane z ksiazki "Smak Zycia" A. Maciag.
Z czystym sumieniem je polecam. Nie przepadam za kalafiorem, ale dodatki do tej zupy sprawiaja, ze jest ona inna.
Natomiast swiezych pomidorow chyba zachwalac nie musze Mialam gdzies tez zdjecie tej zupki, ale nie moge go znalezc
[link widoczny dla zalogowanych]
Co potrzeba?
kalafior
2-4 ziemniakow (w zaleznosci od wielkosci)
wywar z warzyw (ja gotowalam na kostece rosolowej) ok 1.5 litra
1-2 cebule (w zaleznosci od wielkosci)
troche masla
2 lyzki smietany 12/18%
czosnek
sol
pieprz
galka muszkatulowa
curry
jak robimy?
kalafior dzielimy na rozyczki i wraz z kartoflami wrzucamy do gotujacego sie wywaru. Cebulke i czosnek przysmazamy na masle i dorzucamy do garnka. Po okolo 15 minutach kalafio i ziemniaki powinny byc miekkie. Dodajemy smietane i miksujemy. Doprawiamy przyprawami (w przepisie bylo po pol lyzeczki curry i galki, ja dalam wiecej galki - wiec to wedle smaku.
dekorujemy koperkiem.
No po prostu PYCHA!
zupe ze swiezych pomidorow
to, ze robi sie naprawde niezwykla zawdziecza uprazonym pestkom slonecznika
co potrzeba
2kg pomidorow
2 zabki czosnku
1 lyzka oliwy z oliwek
po szczypcie suszonego origano, tymianku i estragonu
1litr wywaru z warzyw (ja dodalam z kostki)
sol
sweizo mielony czarny pieprz
1 lyzeczka cukru
1 kieliszek sake(rzecz jasna, ja nie mialam, wiec nie dodalam
10dkg prazonych pestek ze slonecznika
2 lyzki posiekanych listkow bazylii (ja nie mialam akurat wiec nie dodalam)
przygotowanie
Pomidory sparzyc i obrac ze skorki, pokroic w kostke. W garnku rozgrzac oliwe, dodac sporo pieprzu, suszone ziola, czosnek a nastepnie pomidory. Ja dodalam to wszytsko (oprocz pomidorow) jeszcze a chlodny olej, pozwalajac by wszystko razem sie rozgrzewalo, w ten sposob "uwalnia" swoj aromat. Dusic wszytsko do miekkosci, zalac wywarem z warzyw, pod koniec gotowania doprawic sola i cukrem oraz ewentualnie wlac sake.
posypac pestakmi z slonecznika i bazylia.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lilly
Moderator
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 18:25, 15 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
ślinka mi aż cieknie kocham kalafiory we wszelkiej postaci
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marzenka
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 18:19, 19 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Bardzo kuszące te zupki :ehem:
Jak kupię prażony słonecznik, to zrobię tą pomidorową
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|