|
www.uagi.fora.pl kobiecy punkt widzenia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 8:24, 04 Kwi 2009 Temat postu: Wielkanoc :) |
|
|
Już niedługo święta
Jakie macie menu Wielkanocne?
Jak wiadomo królują jajka więc podam sprawdzone przepisy, które polecam:
Jajka faszerowane różnymi pysznościami
Składniki
koniecznie kilka jajek, majonez i garnek z wodą
reszta zalezy od Waszego gustu
Farsz pieczarkowy:
Kilka pieczarek umyć, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Po wystudzeniu rodrobnić (najlepiej widelcem) razem z żółtkami, przyprawami i majonezem.
Farsz serowy:
Ser żółty zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wymieszać z żółtkami i majonezem. Przyprawić.
Farsz szynkowy:
Szynkę konserwową drobniutko posiekać. Dodać żółtka i przyprawy. Wymieszać z ketchupem.
Farsz ziołowy:
Zółtka wymieszać z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Połączyć z majonezem, solą i pieprzem.
[link widoczny dla zalogowanych]
Zamierzam też zrobić przekąskę, którą robiłam na Boże Narodzenie, była tak pyszniutka że postanowiłam ja zrobić i na Wielkanoc
Grzyby jak ryby
Składniki:
1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże - bielutkie). Wykorzystujemy tylko kapelusze, reszte można wykorzystac np. do zrobienia zapiekanek dziecion na kolację
3 średnie cebule,
3 ogórki konserwowe
2 jajka,
sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona)
Zalewa:
4 szklanki wody,
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu koniecznie Pudliszki (łagodny ) !!!!
1 słoik koncentratu koniecznie Pudliszki !!!!
1 łyzka soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na goracym oleju na złoty kolor.
W miedzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.
Usmażone grzyby przekładamy jak niżej:
I warstwa - grzyby,
II warstwa - surowa, pokrojona w plastry cebula
III warstwa - grzyby
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą, po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
Tą przystawkę nalezy podawać nastepnego dnia po sporządzeniu.
[link widoczny dla zalogowanych]
Przepisy ze strony Wielkie Żarcie
Jeszcze podam przepis na jaja pływające
Składniki
5 jaj,
majonez 5 łyżek,
śmietana kwaśna 18% 200ml,
żółty ser 4 plastry,
szynka gotowana 2 plastry,
sól, pieprz, szczypiorek - pęczek, mielona czerwona papryka ostra - łyżeczka.
Sposób przyrządzania
Jaja ugotować na twardo. Obrać ze skorupek. Majonez i śmietanę wymieszać na gęsty sos, posolić, popieprzyć. Do salaterki wlać większą część sosu, posypać go posiekaną drobno szynką, ułożyć na tym połówki jaj, polać resztą sosu, posypać posiekanym drobno żółtym serem , posiekanym szczypiorkiem i na to posypać łyżeczkę ostrej papryki. Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez jotemka dnia Sob 8:38, 04 Kwi 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agabil1
Administrator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 8:28, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
mniam zwłaszcza te jaja
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 8:36, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
agabil1 napisał: | mniam zwłaszcza te jaja |
Aguś Ty też lubisz jajka?
bo ja uwielbiam, zwłaszcza z majonezem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agabil1
Administrator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 8:56, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Jolu, uwielbiam jajka-na miękko, sadzone, na twardo, jajecznicę, faszerowane, pastę jajeczną etc etc
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:02, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Zobaczcie co znalazłam
[link widoczny dla zalogowanych]
albo to
[link widoczny dla zalogowanych]
w sam raz dla dzieci, chociaż nie tylko
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
poziomka
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Nigdziebądź
|
Wysłany: Sob 15:40, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
witajcie!
ależ smakowity temat!))
u nas w tym roku święta wyjątkowe, chociaż przyczyna takich właśnie jest niemiła. Moja Babcia jest chora i w tym roku ma od nas zakaz gotowania i ruszania się z domu, dlatego my przyjeżdzamy do Niej i do Dziadka i przywozimy wałówkę!
ja robię dwie sałatki - jarzynową i śledziową, oraz rybkę po grecku, Mama ciasta i żurek, a Ciocia nie wiemy co, ale na pewno pyszności;)
na sałatkę jarzynową nie muszę poadawac chyba przepisu, ale podam na śledziową. Jest pyszna!
podaję bez proporcji, bo zawsze robię 'na oko'
śledź w oleju
cebulka/szczypior
jajka
ogórek kiszony
fasolka czerwona
jabłko
majonez [może byc wymieszany z jogurtem greckim ]
sól+pieprz
No i może te jajeczka faszerowane zrobię zaprezentowane powyżej?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
antii
Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 303
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 20:45, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
ale bym coś zjadła
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karmeleiro
Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Sob 18:37, 11 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
jotenko,z aciekawil mnie Twoj przepis na grzyby jak ryby czasem robie takie smazone panierowane pieczarki - nastepnym razem wyprobuje Twoje cudo!
w tym roku nie robilam za duzo, bo jedziemy najpierw do mojej mamy i pozniej do tesciowej. w ramach prezntu zawioze do nich po kawalku mazurka z ogromna iloscia bakali i pasche, a do domu, do chleba, oprocz jajek, mam schab pieczony ze sliwkami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|