 |
www.uagi.fora.pl kobiecy punkt widzenia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EvA
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 8:57, 16 Lut 2009 Temat postu: Tiramisu |
|
|
Tiramisu - pyszny włoski deser, z serka Mascarpone, bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Przepis jest na wieczku opakowania, ja najczęściej kupuję serek Mascarpone Epiu, ale można też inny np. z Piątnicy (jest tańszy). Zmodyfikowałam trochę przepis i dodaję też bitą śmietanę.
[link widoczny dla zalogowanych]
Składniki:
- serek Mascarpone 250g
- 4 jajka
- cukier (1/4 szklanki)
- śmietana 30% 200ml
- kawa rozpuszczalna
- koniak/wódka (50g)
- biszkopty podłużne San
- kakao
1. zaparzyć mocną kawę z cukrem (około 250ml)
2. utrzeć żółtka z cukrem do białości
3. dodać serek i wymieszać
4. osobno ubić śmietanę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką
5. do ostygniętej kawy dodać alkohol i wymieszać
6. kłaść na zmianę biszkopty namoczone w kawie i masę serową
7. posypać na wierzchu kakao
Deser trzeba potrzymać przynajmniej 4h w lodówce. Konsystencja powinna być zwarta. Wklejam fotkę Walentynkowego Tiramisu, które ukręciłam mężowi - to jego ulubiony deserek:) Polecam, naprawdę pycha.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez EvA dnia Pon 9:01, 16 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agabil1
Administrator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:31, 16 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
apetycznie i pięknie wygląda
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joasia
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (z)Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:07, 16 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Mniam
Ostatnio na moim blogu umieściłam przepis na ulubione ciasto szefa - czyli tyraj misiu
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EvA
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:13, 16 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
No u mnie w pracy też to ciasto robi furrorę
Ja zawsze robię na imieniny firmowe, robię dwie porcje i wszystkie składniki do nich biorę podwójnie...a i tak jest mało.
Ostatnio koleżanka zrobiła też to ciasto i zamiast jednej warstwy biszkoptów ułożyła banany nasączone w alkoholu. Bardzo mi smakowało, chyba lepiej niż ta zwykła wersja.
Ale u Ciebie ładna porcja wyszła na zdjęciu. Mi takie nie wychodzą - robi się po prostu taka ciapa jak lody. Nie wiem jak to ładnie nałożyć na talerz.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joasia
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (z)Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:25, 16 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Ja robię tiramisu w żaroodpornej niskiej formie prostokątnej. Wyjmuję na talerz, przekładając delikatnie płaską, plastikową łyżką.
Muszę spróbować z tymi bananami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EvA
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:22, 17 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Joasiu, teraz zobaczyłam w Twoim przepisie, że robisz bez jajek i dodajesz cukier waniliowy. Nigdy tak nie próbowałam. Ale bez tych jajek to trochę lżejsza wersja więc muszę spróbować.
U mnie wychodzi zawsze bardzo wysokie, tak, że to naczynie jest wypełnione po brzegi (to co na zdjęciu to robiłam wersję mini dla 2 osób). Takie wysokie to ciężko ładnie nałożyć i nie wiem jak to zrobić.
A ile układasz warstw biszkoptów? Trzy?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joasia
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (z)Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:33, 17 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
EvA napisał: | Joasiu, teraz zobaczyłam w Twoim przepisie, że robisz bez jajek i dodajesz cukier waniliowy. Nigdy tak nie próbowałam. Ale bez tych jajek to trochę lżejsza wersja więc muszę spróbować.
U mnie wychodzi zawsze bardzo wysokie, tak, że to naczynie jest wypełnione po brzegi (to co na zdjęciu to robiłam wersję mini dla 2 osób). Takie wysokie to ciężko ładnie nałożyć i nie wiem jak to zrobić.
A ile układasz warstw biszkoptów? Trzy? |
Tak, ja nie dodaję jajek.
Najczęściej układam trzy warstwy biszkoptów.
A te banany Ewuś to trzeba wcześniej skropić sokiem z cytryny by nie sczerniały, czy ten alkohol je już "zakonserwuje"?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EvA
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:55, 17 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
A nie wiem jak z tą cytryną. Ale ja bym chyba ich nie kropiła, bo może się smak popsuć, a nawet jak ściemnieją to nie widać będzie bo przecież będą pod warstwą kremu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joasia
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (z)Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:14, 17 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
EvA napisał: | A nie wiem jak z tą cytryną. Ale ja bym chyba ich nie kropiła, bo może się smak popsuć, a nawet jak ściemnieją to nie widać będzie bo przecież będą pod warstwą kremu  |
Też tak pomyślałam, że w razie czego będą zamaskowane.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lilly
Moderator
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią 9:22, 20 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
mniam mniam, kocham tiramisu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joasia
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (z)Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 23:27, 20 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Nie tylko Ty Lilly
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
czarna_kawa80
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kielce Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:21, 23 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
ja do masy w trakcie ubijania dodaje łyżkę spirytusu albo amaretto trosze już tłumacze dlaczego otóż dlatego że wtedy krem jest stabilniejszy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MalibuBlue
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wyspy Zielonego Przylądka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:24, 23 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
oooo to tego sie nie piecze to i ja zrobię chociaz na diecie jestem ale co tam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EvA
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:17, 26 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
czarna_kawa80 napisał: | ja do masy w trakcie ubijania dodaje łyżkę spirytusu albo amaretto trosze już tłumacze dlaczego otóż dlatego że wtedy krem jest stabilniejszy  |
Dobrze wiedzieć, na pewno wypróbuję, bo czasami wychodzi mi za rzadkie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EvA
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:25, 07 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Joasiu, ile dodajesz dokładnie cukru waniliowego? Chodzi mi o gramy, bo ja mam opakowanie 16g, na którym jest napisane podwójna porcja i zastanawiam się czy wystarczy? Robię dzisiaj Twoją wersję bez jajek, ale z 0,5 kg serka. Twój przepis jest na 0,5 czy 0,25 kg serka?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joasia
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (z)Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:12, 07 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
EvA napisał: | Joasiu, ile dodajesz dokładnie cukru waniliowego? Chodzi mi o gramy, bo ja mam opakowanie 16g, na którym jest napisane podwójna porcja i zastanawiam się czy wystarczy? Robię dzisiaj Twoją wersję bez jajek, ale z 0,5 kg serka. Twój przepis jest na 0,5 czy 0,25 kg serka? |
Ewo, ja generalnie nie słodzę ani herbaty ani kawy więc do tiramisu też nie dodaję dużo cukru. Jedno opakowanie, a jak masz opakowanie 16 g to ja bym sypnęła połowę.
I pół kilo serka.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Joasia dnia Sob 20:16, 07 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EvA
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:01, 11 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Niestety musiałam dodać jajka ponieważ nie ubiła mi się śmietana Kupiłam Łowicką w kartonie, która jak potem doczytałam, ma właśnie taką cechę, że się nie ubija. Wyszło zatem mniej ale i tak dobre no i pierwszy raz takie gęste, bo nie mieszałam za bardzo serka mikserem tylko łyżką (na jakimś forum kulinarnym ktoś napisał, że serek robi się rzadki jak się go ubija mikserem właśnie).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joasia
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (z)Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:04, 11 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Jeśli śmietanka nie chce się ubić, to można dodać Śmietan-fixu Dr Oetkera. Ot, taki myk.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EvA
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:07, 11 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Tak też to wyczytałam, niestety nie miałam tego w domu. Ale teraz już wiem, że najlepiej kupować śmietanki nie w kartonie Chociaż jedna w kartonie jest taka co się zawsze ładnie ubija, ale nie pamiętam nazwy. W granatowym opakowaniu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joasia
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (z)Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:06, 11 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
EvA napisał: | Tak też to wyczytałam, niestety nie miałam tego w domu. Ale teraz już wiem, że najlepiej kupować śmietanki nie w kartonie Chociaż jedna w kartonie jest taka co się zawsze ładnie ubija, ale nie pamiętam nazwy. W granatowym opakowaniu. |
Ja kupuję tę Łaciatą.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Joasia dnia Śro 15:07, 11 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|