|
www.uagi.fora.pl kobiecy punkt widzenia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 8:47, 25 Wrz 2009 Temat postu: Rosół |
|
|
Mam pytanie, macie dobry przepis na rosół? Z jakiego mięsa najlepiej, jakie warzywa i czy dodajecie kostki rosołowe czy sama sól?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
katatarzyna
Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:11, 25 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
warzywa:
por, marchew, pietruszka, podpieczona mała cebula (na ogniu), czasami kawałek selera,
mięso- jakakolwiek część kurczaka (robiłam zarówno z całej kury, jak i np 5 skrzydełek [kiedy byłam w domu sama z bratem, wystarczyła nam taka ilość, bo brat nie lubi mięsa, więc nie opłacało się gotować więcej], 2 udka, itd) - ważne było tylko to, żeby na początek doprowadzić wszystko do wrzenia a kiedy już się to stanie - zostawić na maluteńkim ogniu, tak żeby tylko ''pyrkało'' sobie zawsze wychodził idealnie klarowny i smaczny
przyprawy: warzywko/kucharek/vegeta - do smaku ( kostka rosołowa to w zasadzie to samo, tylko zgniecione z dodatkiem tłuszczu ), nie używamy w domu prawie wcale pieprzu, ale niektórzy dodają go do rosołu, tak samo jak liść laurowy, wg nas jednak liść laurowy nie pasuje do rosołu, ale tak naprawdę ile rodzin, tyle smaków
a i czasami dodawałam jednego suszonego grzybka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agabil1
Administrator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:47, 25 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
By rosół był dobry i klarowny musi się długo gotować, najlepiej na małym ogniu. Czasami gotuję wyłącznie na drobiu (indyk, kurczak) czasami daję wołowiny. Kostki bulionowej nie daję., wolę vegetę czy inna przyprawę sypką. Staram się gotować ze świeżego, nie zamrożonego mięsa. Pamiętam o odszumowaniu.
Warzywa wiadomo: marchewka, seler, pietruszka, por, cebula opalona na ogniu, liść laurowy...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:41, 25 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
hehe, widzę że cebula podpalona to podstawa
liscia laurowego tez nie dodaje, za to bez natki pietruszki to nie ma rosołu dla mnie
Dość długo gotowalam rosół, wrzucając mięsko na wrzątek....a to był błąd
Co prawda nie bylo szumowin, ale smak całkiem inny (wg.mnie gorszy)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
katatarzyna
Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:49, 25 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
ja w zasadzie lubię to zbieranie szumowiny podczas gotowania rosołu taki rytuał heheh
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:59, 25 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
katatarzyna napisał: | ja w zasadzie lubię to zbieranie szumowiny podczas gotowania rosołu taki rytuał heheh |
Ja ostatnio, to przelewam rosół przez sitlko i pozbywam się wszystkich resztek mieska, potem dodaję marchew i zielona pietruszkę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EvA
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 23:00, 25 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Robię tak jak Kasia. I przelewam przez sitko jak dużo szumowin. Podaję z makaronem (nie wyobrażam sobie z ziemniakami, co w niektórych regionach Polski jest bardzo popularne).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
katatarzyna
Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 6:25, 26 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
my jemy różnie: z makaronem (nitki, świderki), z ziemniakami (cale ziemniaczki), z lanymi kluskami (moja ulubiona wersja), z ryżem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:33, 07 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
oj oj rosołu z ryżem to ja nie jadłam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agabil1
Administrator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:26, 07 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
moja mam robi tzw. ryżówkę, taki rosołek z ryżem.
Ja preferuję makaron, zwłaszcza domowy mojej mamy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
katatarzyna
Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:27, 07 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
u nas zawsze rosół z ryżem mieliśmy robiony przy problemach żołądkowych, albo "na chorobę"
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 8:12, 15 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Apropo rosołu to nie uznaje do niego żadnego innego makaronu jak nitki. Świderki, kolanka czy inne do rosołu , to dla mnie masakara
a wiem że niektórzy tak jedzą
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EvA
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:24, 15 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Ja też tylko nitki preferuję.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agabil1
Administrator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:36, 15 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
do grzybowej zniosę kolanka czy świderki ale do rosołu tylko nitki-najlepiej domowe mojej mamy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
katatarzyna
Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:55, 15 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
a ja właśnie nie przepadam za nitkami
uwielbiam świderki, kolanka i każdy inny gruby makaron do rosołu
jeśli nitki, to w ostateczności te okrągłe (taki makaron jak do spaghetti tylko krótki)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|