 |
www.uagi.fora.pl kobiecy punkt widzenia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
supracolor
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 528
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 17:03, 05 Cze 2008 Temat postu: Przepisy na dania z bakłażana |
|
|
No właśnie.. mam w domu bakłażana, kucharka ze mnie kiepska jeszcze, ale trzeba coś z tym warzywkiem zrobić, bo się zepsuje (chociaż datę wazności ma do 2011:D )
Macie jakieś pomysły, sprawdzone przepisy?> Ale takie w miarę proste?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joasia
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (z)Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 17:21, 05 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Ja bym go zrobiła faszerowanego.
Tzn. przekroić go wzdłuż na pół, usunąć małą łyżeczką pestki i część miąższu. Ok. 3 cm miąższu pozostawić. Wydrążonego bakłażana posypać solą i pozostawić na jakiś czas (ok. 20-30 minut) by puścił sok.
Zrobić farsz w zależności co masz w lodówce i co lubisz.
Np. na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pomidorki, pozostałą część miąższu który wcześniej wydrążałaś. To wszystko dusić do miękkości. W tym czasie ugotować ryż.
Ryż dodać do farszu, przyprawić oregano, szczyptą soli do smaku.
Napełnić bakłażana farszem pomidorowo - ryżowym, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec w piekarniku. Możesz całość polać jeszcze sosem pomidorowym.
Piecze się go ok. 30 minut w temp. 180 C.
Smakuje świetnie.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Joasia dnia Czw 17:22, 05 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
supracolor
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 528
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 17:45, 05 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Mniam! Dobrze, ze mam w domu wszystkie produkty o których wspomniałaś aż nabrałam ochoty na gotowanie czytałam gdzieś jeszcze o jakimś przepisie z ciastem naleśnikowym, ale do końca nie wiem jak się za to zabrać, więc skorzystam z Twojego przepisu. Dziękuję:*
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joasia
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (z)Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 18:39, 05 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Mam nadzieję że będzie Ci smakowało.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agabil1
Administrator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:47, 05 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Liczymy na zdjęcia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
magrein
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:33, 05 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze bakłażana nie jadłam. Ciągle sobie obiecuję, że kupię i zrobię według przepisu koleżanki, ale do tej pory nie spróbowałam.
Wklejam przepis ma Mousakę:
mousaka - typowo grecka potrawa
-2 duże bakłażany
1 duża cebula
ok. 60 dag mięsa mielonego (1 puszka pomidorów, lub świeże 6-7 pomidory
oregano , mielony kminek, cynamon - te przyprawy super podkreślają smak potrawy, niesamowicie ,sól, pieprz , czosnek
oliwa lub olej do smażenia
sos: 2 łyżki masła , 2 łyżki mąki , 1 i 1/4 szklanki mleka , 1 jajko ,sól, pieprz -czyli beszamel + przyprawy i jajko , można bez jajka
1 łyżka startego żółtego sera , do posypania: żółty ser, tarta bułka.
Na początku kroimy bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny. Następnie osączamy go i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy ok.5 minut,wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Cebulę kroimy, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso i smażymy mieszając do czasu, aż mięso zmieni kolor na brązowy (jesli musake robimy z gotowego mięsa mielonego, ktore często jest tłuste, w czasie smazenia wydziela sie cos w rodzaju rosołu i nalezy go odlac przed dodaniem pomidorów)
Dodajemy pomidory razem z zalewą, czosnek, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło, zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy mąkę, stawiamy znów na palnik i stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy wtedy ser i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Łyżkę gorącego sosu mieszamy z żółtkiem, wlewamy do reszty.
Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z sosem.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem
i tartą bułką, wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut, do czasu, aż wierzch ślicznie się zrumieni.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez magrein dnia Czw 20:37, 05 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 8:05, 08 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Hehehehe ja też nigdy nie jadłam tego bakłażana
Kurcze nawet go chyba nie widziałam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lilly
Moderator
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie 14:38, 08 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
jak znajdę przepis na fajną sałatkę z bakłażana, to wkleję, bo jest pyszna (i jednocześnie efektowna )
a w ogóle uwaga dla smażących bakłażana po raz pierwszy, chłonie tłuszcz jak gąbka! dlatego lepiej go grillować bez dodatku oliwy albo osączać potem na ręczniczkach papierowych
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|