|
www.uagi.fora.pl kobiecy punkt widzenia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lilly
Moderator
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon 20:04, 14 Lip 2008 Temat postu: piróg łódzko-biłgorajski |
|
|
jak mówiłam, prościzna, ale też nie każdemu musi smakować, a zatem:
1 kg ziemniaków
250 g białego twarogu (wszystko jedno tłusty czy chudy)
4-5 łyżek śmietany 18%
2 woreczki (lub 200g) kaszy gryczanej
1 łyżka masła
sól, pieprz, przyprawy według uznania.
ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem na ładną masę.
kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (około 15 minut), dodajemy do utłuczonych ziemniaków, dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę i masło. wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto do tortownicy. siup do piekarnika na 1,5 godziny w 180 stopniach. jak wierzch pędzie się ładnie rumienił, można wyciągać.
to jest przepis jaki dostałam od teściowej i właściwie sama pierwszy raz to ciasto robiłam. mam już sama kilka spostrzeżeń jak można je ulepszyć zamiast połowy śmietany można dać ze 2 jajka, fajnie zetną ciasto, można dodać skwatek, boczku lub podsmażonej cebulki. aha i nie jemy na gorąco, bo nie dość, że można się nabawić skrętu kiszek ) to gorące jest jeszcze nie do końca związane i się może rozpadać. potem można zjeść z kefirem, jogurtem, sosem grzybowym, właściwie dowolność pełna
jak ściągnę zdjęcia to postaram się cosik wrzucić, żeby był jakis pogląd
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moni
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Düsseldorf
|
Wysłany: Pon 20:08, 14 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
O fajnie ze podalas przepis.
Ja uwielbiam jesc gorace... no coz ale i tak poczekam z tym bo nie mam kaszy, ze smietana bedzie ciezko u mnie, 30-tka i 10-tka jest wszedzie ale 18-tke ciezko dostac.
No i chlopina moj to nie jada kaszy, ani sera chodz w takim zamyrdanym to moze i by zjadl.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lilly
Moderator
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon 20:34, 14 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Moni, ja podałam 18%, ale myślę, że jak będzie inna to też się zrobi, wydaje mi się, że nie da się tego zepsuć
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karmeleiro
Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon 21:56, 14 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
ooo, nie znalam zupelnie tego przepisu! brzmi bardzo smacznie!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paulina
Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 612
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:58, 15 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Karmeleiro napisał: | ooo, nie znalam zupelnie tego przepisu! brzmi bardzo smacznie! | JA też tej potrawy nie znałam > Brzmi pysznie . Lilly to jak to w takim razie jeść? Całkiem zimne? Czy po prostu nie gorące, ale ciepłe?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agabil1
Administrator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:06, 15 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
mniam mniam a trzeba koniecznie na zimno czy można na ciepło?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joasia
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (z)Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:29, 15 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Z opisu już wygląda bardzo apetycznie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lilly
Moderator
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 18:15, 15 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
można jeść i ciepłe, kwestia tego, żeby nie było paciają potem po ostygnięciu można kroić kawałki i odsmażać, pełna dowolność
wrzuciłam na [link widoczny dla zalogowanych] dwa zdjęcia jak to mniej więcej wyglądało
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez lilly dnia Wto 18:25, 15 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moni
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Düsseldorf
|
Wysłany: Wto 18:50, 15 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Skorke ma jak u razowca kurcze to musze przy okazji jak bede w duzym markecie sie za kasza rozejrzec a jak nie bede to z PL sobie w pazdzierniku przywioze.
Albo... chyba w Kaiser´s powinni miec kasze, chodz nie jestem pewna to nie jest duzy sklep, ale maja wiecej niz w Aldi. Bede robic to ciacho, fajnie wyglada
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|