|
www.uagi.fora.pl kobiecy punkt widzenia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marzenka
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 14:21, 22 Lip 2008 Temat postu: Boczek pieczony |
|
|
Jako iż boczek wyszedł całkiem niezły, podaję przepis
- kawałek boczku surowego (ja miałam 1-1,5 kg)
- przyprawy (pieprz, sól, vegeta, papryka, majeranek)
- cebula
- olej (kilka łyżek)
do zalewy:
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka rosołowa (u mnie wołowa)
Boczek smarujemy olejem, posypujemy przyprawami (dajemy obficie majeranku). W boczku robimy tzw. kieszeń, którą również smarujemy olejem i posypujemy przyprawami.
Całość przyprawiona niech sobie odstoi (od 0,5 godziny do nawet całej nocy, w zależności ile mamy czasu).
Cebulę kroimy cienko i wypychamy nią kieszeń oraz posypujemy trochę na wierzchu boczku.
Przygotowujemy zalewę: rozpuszczamy kostkę rosołową w szklance wody dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Zalewamy zalewą boczek i do piekarnika
Pieczemy około 2 godziny w temperaturze 200 stopni (co jakiś czas boczek polewamy zalewą, lub odwracamy na drugą stronę)- do miękkości. Pół godziny przed końcem pieczenia dodałam do sosu łyżkę musztardy.
Jak same widzicie, przepis banalnie łatwy
Jakbym coś sknociła w opisie i coś było nie jasne, to piszcie.
Mam nadzieję, że i Wam posmakuje tak jak nam
Smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moni
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Düsseldorf
|
Wysłany: Wto 15:31, 22 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
O ja robilam bez zalewy.
Jezusie... ale mi slina cieknie. taki ostygniety juz boczek pokroic na chlebek... mmmmmmmm
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marzenka
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 15:37, 22 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
My zjedliśmy na ciepło z ziemniaczkami i sałatką
Też pyszny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karmeleiro
Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Wto 21:28, 22 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
mmm, pycha! robilam bez cebulki i bez takiej zalewy za to z ogromna iloscia boczku i z przeznaczeniem jedzenia na zimno
nastepnym razem wyprobuje Twoj przepis!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marzenka
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 9:36, 23 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
A jak robicie bez zalewy to pieczecie pewnie w folii?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karmeleiro
Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Śro 10:11, 23 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
ja pieklam w zaroodpornym naczyniu, do momentu, jak mi w piekarniku nie peklo, tluszcz sie wylal, gaz zapalil...
zeby mieso bylo soczyste, dobrze jest przed pieczeniem rozgrzac mocno patelnie z tluszczem i wrzucic na to miesko. opiec z kazdej strony, tak, zeby sie scielo i lekko przyrumienilo. Wowczas wystaczy lekko zakryc folia. Z kazdym tak mozna
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moni
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Düsseldorf
|
Wysłany: Śro 14:58, 23 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
A ja nacieralam olejem, ale lekko, bo boczek sam w sobie jest tlusty. naciaralam sola, majerankiem o wiadomo majeranek poprawia trawienie tlustych potraw. Troche papryki, ale slodkiej bo maz pikentnego nie zje. kto lubi przyprawia jak chce. Potem wkladalam to do prodiza( w PL nie mialam piekarnika, tzn mialam ale popsuty) i pieklam z dobra godzinke, albo i poltorej. Teraz mam porzadny pierkanik na prad i na blasze pieklam. Super chrubka skorka mu sie robi. A jeszcze oblozylam cebulka i tak troche postal, wiec byl aromatyczny. Jak wyciagnelam boczek to oczywiscie juz z jednej strony sie zabralam za niego hihihi, ale ze chcialam uraczyc chlopa to zostawilam. Ciezko bylo tak sie kolo niego krzatac, ale dalam rade hihihi.
A to obiadu to kroilam w paski ok 1cm i na patelnie. obsmazylam z kazdej strony, zalalam potem woda, przyprawilam i podgotowalam z pol godziny. Jako ze boczek w ostatnich latach to sporo miesa min 50% miesa i 50% tluszczu to takie dane jest palce lizac. Pamietam jeszcze z dziecinstwa ze tak dobrze nie bylo. Wtedy boczek mial praktycznie tylko tluszcz a miesa co kot naplakal.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marzenka
Moderator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 8:55, 24 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Już wszystko jasne Jak tak o tym boczku piszemy, to znowu mi się go zachciało
A ja uwielbiam boczek wędzony, zwłaszcza z jajkami i pomidorkami...mmmm, aż mi się jeść zachciało
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:38, 11 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
buuuuu.....zablokujcie mi wstęp na kulinaria
Już widze ten boczuś na moim talerzu
i boczusie mi większe urosna
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
katatarzyna
Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:35, 11 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
a jakby ten boczek upiec w rękawie bez zalewy?
byłoby?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moni
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Düsseldorf
|
Wysłany: Wto 9:12, 12 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Kasia ja tak robilam nic nie zalewalam i mial super skorke jak wystagnal.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|