 |
www.uagi.fora.pl kobiecy punkt widzenia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:23, 27 Sie 2008 Temat postu: Biszkopt z truskawkami :D |
|
|
Składniki
4 jaja
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 0,5 litra śmietany 18 %
truskawki do wyłożenia na ciasto
2 galaretki truskawkowe
1. Ubijam mikserem białka , do sztywnych białek dodaję cukier i ubijam dalej, a następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam mikserem.
2. Do ubitej piany z cukrem i zółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam - łyżką
3. Przekładam do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym. Moja blaszka ma średnicę około 27 cm ale troszkę większa byłaby nieco lepsza.
4. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej. Zazwyczaj grzeję tylko od dołu ale ostatnim razem przy włączonej górze na wierzchu zrobiła się chrupiąca skórka i też było dobrze.
5. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika gorące ciasto. Odpinam brzeg gorącej formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę- ciasta. Dół zostaje na blasze - przypinam brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlewam a raczej wkładam - bo 18 % jest raczej gęsta - śmietanę. Rozsmarowuję równo śmietanę i nakładam uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko dociskam.
6. Ciasto stygnie. Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężęjącą galaretką.
Przepis ze strony [link widoczny dla zalogowanych]
Zoabaczcie jak wygląda i jakie są inne jego wersje
Robiłam go już wiele razy, za każdym razem z innymi owocami i inną 'górą' sama sie dziwiłam jak można zwykłą śmietane wlać na ciasto otóż mozna i powiem Wam że to jest pyszniutkie. Można też dodać zamaiast śmietany np. jogurt owocowy gęsty naprawde polecam ...nie pożałujecie
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez jotemka dnia Sob 6:43, 11 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hosenka
Moderator
Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 242
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 7:03, 28 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Mmmm brzmi smakowicie Mam akurat sporo borówek, może bym wypróbowala ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:55, 28 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Borówki? to te takie czerwone i kwaśne????
Zawsze mi sie mylą z żurawinami
Ja robie na sobotę ten placek z brzoskwiniami
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hosenka
Moderator
Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 242
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 6:47, 29 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
czewone i kwaśne to własnie żurawina
borówki to te fioletowe
(mi się ZAWSEZ myli Szwecja ze Szwajcarią i Gliwice z Gorlicami)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Hosenka dnia Pią 6:48, 29 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paulina
Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 612
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:34, 29 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Hosenka napisał: | czewone i kwaśne to własnie żurawina
borówki to te fioletowe
(mi się ZAWSEZ myli Szwecja ze Szwajcarią i Gliwice z Gorlicami) | Szwecja ze Szwajcarią też mi się myli. I jeszcze Austria z Australią
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lilly
Moderator
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią 20:36, 05 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
narobiłyście mi smaka na słodkości
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 7:39, 30 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Oto ciasto i jego modyfikacje
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:47, 07 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Postanowiłam , że na Święta zrobie ten biszkopt i przełoże tym kremem
1/2 litra śmietany 18% lub 30% (lub 2*400g śmietany)
2 tabliczki białej czekolady
2 śnieżki
2 paczki wiórek (200g)
Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu w garnku razem z czekoladą aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie po ostygnięciu schładzamy w lodówce, po schłodzeniu miksujemy ze śnieżką. Na końcu wsypujemy ponad połowę wiórek (można wiórki zarumienić na suchej patelni- osobiście uważam że smażone wiórki są smaczniejsze)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agabil1
Administrator
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:23, 07 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
smakowicie wygląda, no i przepis nieskomplikowany
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 5:43, 09 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
agabil1 napisał: | smakowicie wygląda, no i przepis nieskomplikowany |
Najlepsze jest to, że ten biszkopt zawsze mi sie udaje, mimo że mój piekarnik woła o pomste do nieba
Co do tej śmietany, to podchodziłam do niej jak do jeża, ale sie odważyłam i ciasto jest moim ulubionym, bo nie jest takie słodkie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EvA
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:46, 09 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Pyszniutkie, od dawna chodzi za mną wersja truskawkowa.
Czy w punkcie 2 mieszasz też mikserem?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotemka
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 6:41, 11 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
EvA napisał: | Pyszniutkie, od dawna chodzi za mną wersja truskawkowa.
Czy w punkcie 2 mieszasz też mikserem? |
Nie , nie mikserem, łyżką delikatnie mieszam, tak aby wszystko się ładnie połączyło.
Dzięki za uwagę, zaraz dopisze łyzkę
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez jotemka dnia Sob 6:52, 11 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|